Matematikai mulatságok

Ezzel a címmel jelentette meg a Magyar Matematika Tehetségsegítő Tanács azt a kis füzetet, amelyet több mint 200 tanár és tanító megkapott a Bolyai Társulat matematikatanárok számára idén is nagy sikerrel megrendezett keszthelyi nyári Rátz László Vándorgyűlésén.

 

A készítők fő célja, hogy egy olyan kiadványt adjanak elsősorban az általános iskolai tanárok kezébe, amellyel színesebbé tehetik a matematikaóráikat. Ezért a füzetben az érdekes, tanulságos, néha kicsit meghökkentő és helyenként tréfás matematikai feladatok, problémák mellett matematikával kapcsolatos humoros történetek, viccek, a mindennapi élet dolgaira kevésbé fogékony, szórakozott matematikusokról szóló anekdoták is szerepelnek. A füzetben helyet kaptak még matematikával kapcsolatos versek, rövid történetek. A kiadványból természetesen jut majd a diákoknak is, példát mutatva számukra, hogy a matematika lehet nemcsak nehezen érthető vagy ijesztő, hanem érdekes, sőt mulatságos is. A feladatok megoldásait a www. mategye.hu honlapon találhatják meg.

A kiadvány a Nemzeti Tehetség  Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet NTP-TTM-13-005 sz. „A Tehetségsegítő Tanácsok tevékenységének támogatására” pályázatának támogatásával készült.

A füzetben szereplő feladatok, anekdoták, viccek és írások nagy részét nagyon sok olvasó ismeri. Ennek ellenére bízunk abban, hogy ezek összegyűjtésével egy jól használható kiadványt sikerült készíteni. Reméljük, hogy a füzetből terjedelmi okok miatt kimaradt feladatok, írások miatt Senki nem sértődik meg, Bárki szívesen olvassa a benne található, Mindenki számára hasznos, tanulságos és érdekes írásokat:   

Valaki

Kecskemét, 2014. június 2.